donderdag 5 juli 2012

Kortzichtig filmpje bankgarantie Nationale Waarborg

Altijd leuk om reclame te krijgen waar je iets aan denkt te hebben. Ditmaal een advies filmpje over de bankgarantie bij het kopen van een huis.

In het filmpje eerst een korte uitleg wat een bankgarantie is, hier meteen al het eerste punt waar ik het niet mee eens ben, namelijk dat de bankgarantie volgens Nationale Waarborg al binnen een paar weken bij de notaris moet liggen. Als je dat afspreekt met de verkoper dan had je toch echt een aankoopmakelaar moeten inschakelen. Wij zorgen er in ieder geval altijd voor dat de datum van het stellen van de bankgarantie altijd na de datum van de ontbindende voorwaarden ligt.


Daarna wordt je verteld dat je dan het risico loopt dat je door de notaris in gebreke wordt gesteld. Dit wordt niet door de notaris gedaan maar door de verkoper. De notaris zal slechts de verkoper melden dat niet aan de verplichtingen is voldaan. Vervolgens kan de verkoper ervoor kiezen de koper in gebreke te stellen. Vaak kan hij of zij dit wel via de notaris doen.


Vervolgens komen ze met de verzekerde waarborgsom. Dat klinkt natuurlijk al een stuk beter; de ontbindende voorwaarden heb je laten verlopen en de financiering gaat niet door, dan zou je kunnen blijven zitten met een schuld van 10% (de hoogte van de bankgarantie). Maar niet bij de verzekerde waarborg, want dan is dit bedrag verzekerd en wordt dit betaald door de Nationale Waarborg (of de verzekeringsmaatschappij hierachter). Komen daarna echter wel de voorwaarden van de verzekering. En daar staan helaas niet alle punten bij, dus blijf het goed in de gaten houden!


waarborg, bankgarantie, makelaardij, aankoopmakelaar, huis kopen, amsterdam


Wat als de bank geen financiering geeft om 1 van de volgende redenen?
- niet afbetaalde creditcard
- studieschuld
- te laag inkomen
- geen vast contract
- erfpachtvoorwaarden en tijdsvak waar de bank het niet mee eens is
- of welke andere reden de bank tegenwoordig kan geven om een financiering niet door te laten gaan.....


Al met al handig om een bankgarantie snel te kunnen stellen, maar het belangrijkste is: zorg ervoor dat je de kennis in huis hebt of haalt (aankoopmakelaar) als je een huis gaat kopen! Dan kom je niet voor nare verrassingen te staan en kan de bankgarantie gewoon gesteld worden nadat de financiering rond is.


Voor het filmpje hieronder de link:
http://nwb.eerstestap.nl/pagina/372/video+nationale+waarborg.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten