donderdag 19 april 2012

Wat zijn de opties en gevolgen per 1 juli mbt de overdrachtsbelasting?

Sinds 15 juni 2011 geldt het tijdelijk verlaagde tarief voor de overdrachtsbelasting van 2%. Door de politiek in het leven geroepen om de woningmarkt uit het slop te trekken. Per 1 juli 2012 zal de overdrachtsbelasting weer terug gaan naar de oude 6%.

Maar wat zijn de mogelijke opties en gevolgen per 1 juli?

1) De politiek besluit alsnog de verlaging van de overdrachtsbelasting in stand te houden. De overdrachtsbelasting blijft dus voor een bepaalde tijd op 2% en de woningmarkt zal niet veel veranderen.

2) (Ideaal) De verhuisboete wordt afgeschaft! De politiek besluit om de overdrachtsbelasting geheel af te schaffen, dus gewoon 0%. Mogelijk gevolg is dat kopers eerder de stap nemen om een huis te kopen, bij de aankoop van een huis heb je nu alleen nog te maken met de kosten voor de notaris, de hypotheek, de taxatie, de bouwkundige keuring, NHG en de kosten voor de aankoopmakelaar. Bij een kleine stijging in de waarde van je woning heb je dan al alle kosten eruit en kan je zonder verlies verkopen.

3) De overdrachtsbelasting gaat terug naar de oude 6%. Woningen worden dan eigenlijk weer 4% duurder. Kopers zullen nog een keer extyra nadenken voordat ze overgaan tot het kopen van een huis. Gevolg is dat de woningmarkt verder in het slop raakt. Ik ben van mening dat de woningverkopers deze stijging van de prijs moeten compenseren. Om nog tot een verkoop te komen zullen de verkopers moeten zakken in prijs, en wel met ca. 4%, het verschil tussen het oude en nieuwe tarief.

Groot probleem is natuurlijk dat veel huizenbezitters niet meer kunnen zakken met hun prijs. Om dit duidelijk te maken hieronder een voorbeeld:

Meneer O. ver Kocht koopt in 2007 een appartement van 40m2 voor €200.000,-. Aangezien hij geen aankoopmakelaar had ingeschakeld, toen al boven de marktwaarde. Hier komt bovenop de kosten koper (ca.10%) en omdat het allemaal zo makkelijk gaat financiert meneer O. ver Kocht ook wat meubels mee à €10.000,-. Totaal sluit meneer O. ver Kocht een hypotheek af van €230.000,-. Uiteraard geheel aflossingsvrij, want anders kan meneer het niet betalen van zijn salaris van €35.000,-.

Nu wil meneer O. ver Kocht zijn huis verkopen, want intussen heeft hij een vriendin en een baby en dat is toch wat lastig in een huisje van 40m2. Zijn appartement is intussen in waarde gedaald (ca. 15%) dus is het nog maar €170.000,- waard. Een verschil van €60.000,- in vergelijking met zijn hypotheek! Als meneer O. ver Kocht het wil verkopen zal hij toch echt minimaal €220.000,- moeten halen. Met een groter verschil zal de bank nooit akkoord gaan. Enige mogelijkheid is er blijven wonen en eventueel de woning te koop houden voor een belachelijk hoge vraagprijs. (zie Funda voor legio voorbeelden)

Zie ook: Nog gebruik maken van het verlaagde tarief voor overdrachtsbelasting?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten