woensdag 4 april 2012

Gedwongen verkoop met verlies toegenomen

Het aantal mensen dat hun huis gedwongen met verlies moest verkopen en daarvoor een beroep deed op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen. 765 huishoudens maakten gebruik van de borgstelling tegen 491 in dezelfde periode vorig jaar, toen het aantal ook al omhoog was gegaan.

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die de Nationale Hypotheek Garantie uitvoert, meldde woensdag dat de toename vooral kwam door scheidingen. Als gevolg van de daling van de huizenprijzen leidt een gedwongen verkoop steeds vaker tot verlies.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden in totaal 28.900 nieuwe leningen met NHG verstrekt voor aankoop of verbetering van een eigen woning. Dat zijn er bijna 9000 minder dan het eerste kwartaal van vorig jaar.

De stichting vindt het huidige niveau van leningen met garantie nog steeds hoog. 'Door de huidige onzekere economische omstandigheden blijft de behoefte aan veilig en verantwoord lenen groot.'

De maximale hypotheek onder NHG-voorwaarden is tot 1 juli 350.000 euro. Daarna zakt dat bedrag in fases tot 265.000 euro in 2014. Het kabinet had het bedrag tijdelijk verhoogd om de woningmarkt in de economische crisis een stimulans te geven. Het bedrag van 265.000 euro is het oorspronkelijke bedrag.

Niet bij alle gedwongen verkopen die beroep doen op de NHG wordt het volledige bedrag aan restschuld kwijtgescholden. Belangrijkste criteria is dat de oorzaak van de gedwongen verkoop niet bij jezelf mag liggen.

Mocht je dus in de betalingsproblemen komen, geef dit dan zelf tijdig aan bij de bank en probeer er alles aan te doen om een oplossing te vinden. Ga niet lui achterover liggen met de gedachte dat de NHG altijd uitkomst biedt!

Klik op onderstaande link voor een pdf met de voorwaarden en normen van de NHG:
Voorwaarden NHG per 01-01-2012




Bron: Het Parool

Geen opmerkingen:

Een reactie posten